CCMC – Three-Story Medical Office Buildings

Clovis, CA
Cedar MOB Render 1 image

With the increasing size and demand on Clovis Community Medical Centers, Henderson Architectural Group designed a Medical Office Building that would be replicated 2 times. As with many commercial properties, cost was at the forefront.  With the layout of the structure, our recommendation was to use a precast concrete system.  The floor and roof framing was divided into equal bays to further simplify the gravity framing of the structure. Two of the four corners of the structure where left open for a wall of glass to add to the architecture.  This required some creative structural detailing by Brooks Ransom so Henderson could achieve their outstanding architectural curb appeal. read more »


Golden State Shell Building

Fresno, CA
Golden State Revit Render 1 image

The roof framing of the shell building is a panelized system.  Panelized roof systems use cost-effective materials; increase erection time and improved worker safety.  The panelized system coupled with glue laminate girders create a nearly column free space for future occupants. The entry tower sits above glazing that turns the corner.  As usual, the more interesting the architecture, the more difficult the engineering becomes.  Some additional beams were added to the roof framing to support the tower. read more »


Holland & Pappas Office Buildings

Fresno, CA
Pappas Revit Render image

The office complex is constructed on what was once the Sugar Pine Lumber Mill.  The site was occupied by the sawmill company from 1922 to 1937.  Then it was a cotton warehousing facility from 1937 to 1942.  From 1942 to 1947 the site was part of Camp Pinedale Military Base.  In 1957 the site and surrounding areas was turned into a landfill.  In 1970 landfilling stopped and in 1999 redevelopment started in the area. Due the landfill, each building has methane venting and monitoring.  Also, because of the landfill, differential settlement mitigation was needed.  One option would be to use a waffle slab; however BRA engineers determined that the waffle slab would be too cost prohibitive.  To save on form work and labor, BRA designed both buildings to have 12” thick concrete mat slabs.  On each mat slab, conventional wood framed buildings were constructed. read more »